Verslag 'Agressie aanpakken doe je zó'

Je bevindt je nu op de pagina van het congres 2015. Meer informatie over het congres 2016 vind je hier.

Zeven branches, bijna 1.000 (jeugd)zorgprofessionals, negen workshops, drie thema’s, een beursvloer en alle ins en outs over de aanpak van agressie. Dat waren de ingrediënten voor het unieke congres ‘Agressie aanpakken doe je zo’ op 19 november 2015 bij Taets Art and Event Park in Zaandam.

Sinds de start van het Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ in 2012 zijn steeds meer (jeugd)zorgorganisaties en instellingen voor maatschappelijke opvang duidelijk: agressie tegen medewerkers wordt niet geaccepteerd! Tijd om in actie te komen en te zorgen voor een helder beleid dat ook in de praktijk succesvol is. Tijdens dit congres werden bijna 1.000 (jeugd)zorgprofessionals geïnspireerd door collega’s en andere deskundigen en op weg geholpen naar die succesvolle aanpak. Om het belang daarvan te onderstrepen zei minister Schippers in een videoboodschap dat zij in 2016 opnieuw € 3 miljoen beschikbaar stelt voor de aanpak van agressie tegen (jeugd)zorgmedewerkers.

Vier thema's
Het programma was ingedeeld in drie thema's waarmee de volledige breedte van 'agressie-aanpak' aan bod kwam. Het thema ‘groen’ ging vooral over het voorkomen van agressie en het stimuleren van gewenst gedrag. ‘Oranje’ stond in het teken van het ombuigen van risicovol gedrag en het omgaan met en de-escaleren van agressie. Bij ‘rood’ ging het vooral over de opvolging van incidenten.

Workshops en beursvloer
Uit verschillende hoeken werd inspiratie geboden om agressiebeleid in de eigen organisatie vorm te geven. Een groot deel van het programma bestond uit kennis en ervaringen uit de praktijk, gepresenteerd door organisaties uit verschillende zorgbranches. Daarnaast deelden deskundigen op het gebied van agressie-aanpak hun kennis over onder meer aangifte doen, het organiseren van agressiebeleid en interventies bij cliënten met complexe problematiek. Bovendien was er een beursvloer waar diverse organisaties met ervaring in de zorg trainingen en hulpmiddelen presenteerden die de aanpak van agressie kunnen ondersteunen. Op de beursvloer werd ook vooraf en na afloop van het congres volop genetwerkt.

Zelf aan de slag!
Alle presentaties en vertoonde films zijn hiernaast per thema verzameld. Laat je inspireren en ga ook aan de slag.

Foto's op Facebook
Tip: kijk op www.facebook.com/duidelijkoveragressie voor meer foto's van het congres.