Incident? Actie!

Wat kun je als slachtoffer en als werkgever doen na een agressie-incident? Op 8 december waren 50 (jeugd)zorgprofessionals aanwezig bij de derde en laatste bijeenkomst ‘Incident? Actie!’

 

In deze laatste van de drie sessies ging het vooral over het delen van geleerde lessen. Medewerkers uit zorginstellingen vertelden aan hun collega’s wat ze hebben ontdekt: wat werkt en wat kan beter?

 

Pijler 3: Incident? Actie!
Drie zorginstellingen hebben de afgelopen tijd contact gezocht met de politie om afspraken te maken en om aangifte te doen. Ze hebben ontdekt dat aangifte onder nummer in de meeste gevallen geen optie is voor medewerkers in de zorg: dader en slachtoffer kennen elkaar immers vaak al. Maar het is wel altijd mogelijk om als werkgever aangifte te doen namens de instelling, waarbij de slachtoffers een verklaring als getuige afleggen. De drie sprekers vertelden over hun ervaringen met de politie en wat je moet doen om te zorgen dat het ook daadwerkelijk zo loopt.

 

Pijler 2: Weet wat er speelt
Als je niet weet hoeveel incidenten er gebeuren, kan je ook geen goed veiligheidsbeleid maken. Dat betekent dat meldingen van incidenten goud waard zijn: hoe meer meldingen, hoe beter je veiligheidsbeleid. Omdat niet alle incidenten worden gemeld, moet de meldingsbereidheid dus overal omhoog. Drie instellingen vertelden hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. We spraken over de drie drempels voor melden: cultuur, organisatie en het registratiesysteem. Van elke drempel werd een voorbeeld gegeven.
 

Pijler 1: Regel het
Aanpak van agressie en geweld moet ook goed geregeld worden. Op papier en in de praktijk. Ook hierover vertelden twee zorginstellingen. Afsluitend werd er in twee ‘ronde tafel gesprekken’ door de deelnemers zelf doorgepraat over de geleerde lessen.

De reacties op deze derde bijeenkomst waren wederom heel goed: de sessie kreeg van de deelnemers dan ook een 8 als rapportcijfer. “Vooral doorgaan met de positieve aanmoedigingen en verbeteracties”, was één van de reacties na afloop

 

Blijf op de hoogte!
Deze bijeenkomst was de laatste uit een reeks van drie. Alle informatie uit de sessies en meer kennis over den aanpak van veroorzakers van agressie en geweld is verzameld op deze pagina. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de filmpjes van Dimence Groep, UMC Utrecht en Mutsaersstichting en ga ook aan de slag!