Zorg, politie en Openbaar Ministerie in gesprek over opvolging agressie

Verslag RegioSessie ‘Over de grens’ 12 mei 2015 in Emmeloord

“Wat doe je als een cliënt, een familielid of een bezoeker over de grens is gegaan?” Die vraag beantwoorden zo’n 20 zorgprofessionals samen met zorgorganisatie Pien Lockhorst van Treant Zorg, accountmanager gezondheidszorg van Politie Eenheid Midden Nederland Hans Slijpen en Officie van Justitie Noord Nederland Gerjan Heidema tijdens de RegioSessie ‘Over de grens’ in Emmeloord.

“Als het verwijtbaar is, doen we aangifte”
De Treant Zorggroep is één van de zorginstellingen die in het kader van het avontuur ‘Opvolging van agressie in de (jeugd)zorg’ aan de slag gegaan met dit onderwerp. Pien Lockhorst, coördinator Arbeid en Gezondheid, deelt die ervaring tijdens de RegioSessie. Van meldsysteem tot trainingen en het opstellen van een organisatiebrede norm.

Ook het onderwerp aangifte doen komt aan bod. Doe je bijvoorbeeld aangifte van emotionele agressie waarbij de veroorzaker op het moment zelf niet goed aanspreekbaar is op zijn of haar gedrag? Pien: “Daar hebben we lang over gediscussieerd. Veel van onze zorgverleners accepteren heel veel van onze cliënten als het voortkomt uit emotie. Daar zullen we niet snel aangifte van doen. Een ander verhaal is het wanneer bijvoorbeeld een familielid of bezoeker zich misdraagt. De grens is dan duidelijk: als het verwijtbaar is, doen we aangifte. Als het niet verwijtbaar is, moeten we zorgen dat we andere instrumenten inzetten om het ongewenste gedrag te voorkomen. Daar trainen we onze mensen nu in.”

Samenwerking met politie
In het tweede deel vertelt Hans Slijpen namens de politie meer over de mogelijkheden rond aangiftes doen. Op nummer, door de werknemer, door de werkgever. Alle mogelijkheden worden toegelicht. En meteen wordt het standpunt van Hans duidelijk: “Doe altijd aangifte. Ik hoor te veel excuses waarom dat niet gebeurt, allemaal onnodig.” De belangrijkste succesfactor daarbij is een goede samenwerking tussen zorg en politie. “Maak samen afspraken, leg contact met je wijkagent, weet wie je contactpersonen bij de politie zijn. En vergeet niet om ook aan cliënten, patiënten en bezoekers duidelijk te maken wat jullie huisregels zijn”, aldus Hans.

Ook het Openbaar Ministerie werkt samen
Na een aangifte komt het politiedossier bij het Openbaar Ministerie (OM). Gerjan Heidema is Officier van Justie van het Parket Noord Nederland en vertelt in Emmeloord wat er dan gebeurt en legt o.a. ZSM uit, een samenwerking van o.a. politie, OM, Slachtofferhulp Nederland en Reclassering. Gerjan: “Eén van de grote voordelen is een snelle doorlooptijd. We moeten binnen drie maanden na het horen van de verdachte de zaak afdoen. Na een aangifte duiken we in de casus. De eerste vraag is altijd: waarom doe je aangifte? Dat geeft mij een richting welke kant ik op moet met de zaak. Daarna zijn er vier mogelijkheden: seponeren, voorwaardelijk seponeren, transactie/strafbeschikking of een dagvaarding/zitting. De belangrijkste vraag is of dat wat verweten wordt bewijsbaar is, of dat bewijs vervolgens een strafbaar feit oplevert en of de dader ook daadwerkelijk strafbaar is.”

“Kom in actie”
Sessieleider Sander Flight sluit deze RegioSessie af: “Hopelijk heb je na deze ochtend kennis over hoe het werkt bij politie en OM, snap je hoe het strafrecht werkt, wat je kunt verwachten en wat de rol daarvan is binnen jullie totale aanpak. Want die moet je zelf op orde krijgen. Ga samen met je collega’s na wat jullie kunnen doen.”