“Maak lastige situaties bespreekbaar”

Op 6 december 2016 ging sessieleider Rob van den Biggelaar met ruim 50 professionals uit de (jeugd)zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Eindhoven in gesprek over dilemma’s die ontstaan bij ambulant en alleenwerken. Samen bedachten ze oplossingen om dit zo veilig mogelijk te kunnen doen.

 

Rob start de sessie door aan de deelnemers te vragen of ze wel eens te maken hebben gehad met een vorm van agressie. Bijna alle handen gaan de lucht in. “Agressie hoort er een beetje bij”, klinkt het uit de zaal. “En dan met name verbale agressie”, reageert een deelnemer. Rob: “Het wordt vaak onderbelicht, maar schelden is ook agressie.”

 

 

Bespreek lastige situaties
Rob: “Luister naar je intuïtie als je ambulant of alleenwerkt. Als je gevoel zegt ‘het is niet goed’, ga dan weg. Blijf niet alleen!” “De valkuil is dat je gaat zeggen: agressie hoort erbij”, vindt een deelnemer. “Het besef dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is vergt reflectie van jou en je team. Een handig hulpmiddel om samen een norm te bepalen is de AgressieWijzer, waarmee je in je team bespreekt wat jullie verstaan onder gewenst, acceptabel en niet acceptabel gedrag”, deelt Rob met de deelnemers. “Dat zorgt voor meer veiligheid in het team”, klinkt het uit de zaal. Een deelnemer reageert: “We denken er niet aan dat we de optie hebben om te vertrekken als we ons niet prettig voelen.” Rob begrijpt dit: “Als zorgverlener ben je zo gewend om te communiceren dat we niet meer organiseren. Terwijl morgen misschien de zon schijnt en het gesprek tijdens een huisbezoek dan veel beter uitpakt.

 

Competenties
Baseer de afspraken die je maakt op het gedrag van de cliënt en niet op het effect dat het op jou als zorgverlener heeft. Het gaat tenslotte niet over hoeveel jij kunt incasseren, maar over hoe je handelt bij agressief gedrag van cliënten.” Rob vraagt wat de belangrijkste competenties zijn die je nodig hebt als ambulant en alleenwerkende zorgprofessional. “Zelfkennis, empathie, het kunnen signaleren van veranderingen in de omgeving van de cliënt, luisteren en in staat zijn te begrenzen”, reageren de deelnemers vol overtuiging.

 

Tip: app veilig huisbezoek
Een handig hulpmiddel om vooraf de risico’s op een huisbezoek in te schatten is de mobiele app Veilig Huisbezoek. Check voordat je op huisbezoek gaat wat de risico’s zijn en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

Je downloadt ‘m hier.