Nuttige tips voor veilig ambulant en alleenwerken

Op 13 december 2016 ging sessieleider Rob van den Biggelaar met ruim 30 professionals uit de (jeugd)zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Emmeloord in gesprek over dilemma’s die ontstaan bij ambulant en alleenwerken. Samen bedachten ze oplossingen om dit zo veilig mogelijk te kunnen doen.

 

Rob start de sessie door te vragen tegen welke risico’s de deelnemers aanlopen in de praktijk. “Als een cliënt drugs gebruikt, brengt dat risico’s met zich mee”, deelt iemand. “Ook als er tijdens een huisbezoek onverwachts andere mensen het huis in komen, kan dat bedreigend overkomen”, klinkt er uit de zaal.

 

 

Risico's inschatten
Samen bedenken de deelnemers tips om ambulant of alleenwerken veiliger te maken. Enkele uitkomsten: werk samen in duo’s als dat nodig is én kan, zorg voor je eigen veiligheid en die van de cliënt, ken je grenzen en geef die duidelijk aan. Rob vult aan: “In het contact met de cliënt is afstand belangrijk. Als je op huisbezoek té dichtbij een cliënt staat kun je veiligheid minder goed inschatten. Maar als je wat afstand bewaart, is het makkelijker om te handelen als je gevoel zegt ‘dit is niet goed’.” Rob deelt nog specifieke tips voor veilig ambulant werken: “Zorg dat tenminste één collega weet waar je heen gaat. Parkeer voor het huisbezoek je auto om de hoek van de straat, met de neus in de goede richting zodat je – mocht dat nodig zijn – snel weg kunt. Bel dan voordat je uitstapt naar de cliënt en peil of je geen gekke dingen signaleert. Is dat wel het geval, zeg dan: ‘Sorry, het komt vandaag niet zo goed uit. Ik bel u later voor een nieuwe afspraak.’ Zorg dat jij niet ook een grens over gaat, om te voorkomen dat straks twee mensen de weg kwijt zijn.” Een deelnemer deelt als laatste een algemene tip: “En durf in je team te delen waar je tegenaan loopt.” Rob sluit de sessie af met een laatste conclusie: “Veilig werken begint bij veiligheid in je team.”

 

Tip: app Veilig Huisbezoek
Een handig hulpmiddel om vooraf de risico’s op een huisbezoek in te schatten is de mobiele app Veilig Huisbezoek. Check voordat je op huisbezoek gaat wat de risico’s zijn en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

Je downloadt ‘m hier.