Interactieve workshops op de Gezond & Zeker Kennisdagen

‘Wees duidelijk over agressie’ was 28 en 29 oktober aanwezig op de 10e editie van de Gezond & Zeker Kennisdagen, hét kennisevenement over preventie van fysieke belasting en agressie in de zorg. Meer dan 1.800 ergo- en veiligheidscoaches kwamen naar Nieuwegein om de informatie te delen en workshops te volgen. De workshop ‘Wees duidelijk over agressie’ van de gelijknamige campagne werd als zeer positief ervaren.

Tijdens vier workshops verspreid over de twee dagen konden de bezoekers kennismaken met de campagne van ‘Wees duidelijk over agressie’ en andere hulpmiddelen van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. In de workshops gingen 76 deelnemers interactief aan de slag met een deel van de AgressieWijzer, een hulpmiddel voor teams en afdelingen om duidelijke afspraken op de werkvloer te maken. Door ervaringen met elkaar te delen en te benoemen wat zij Groen, Oranje en Rood gedrag (respectievelijk gewenst, acceptabel en onacceptabel gedrag) vinden, kregen de deelnemers een goede eerste indruk van de AgressieWijzer.

Het benoemen van grenzen en wat je vervolgens voor actie daarop neemt, leidde tot interessante discussies en vele inzichten bij de deelnemers. “Wij werken bij dezelfde organisatie op verschillende afdelingen. Op de ene afdeling vinden we slaan en schoppen acceptabel gedrag, op de andere niet”, aldus twee deelnemers uit de VVT. Een andere deelnemer gaf het belang van het nakomen van de overeengekomen afspraken aan: “Alle neuzen moeten één kant op. Maar als er vervolgens een collega afwijkt van de afspraken, dan gaat het de mist in”.

Een clusterondersteuner dagbesteding gaf aan dat niet iedereen durft aan te geven wat hij of zij Rood gedrag vindt, als de rest van het team zegt dat het Oranje is. Een hulpmiddel als de AgressieWijzer helpt om deze verschillen zichtbaar en bespreekbaar te maken.

De volledige versie van de AgressieWijzer wordt in de loop van 2014 beschikbaar op www.duidelijkoveragressie.nl/hulpmiddelen. Volg de social media van ‘Wees duidelijk over agressie’ om op de hoogte te blijven: www.facebook.com/duidelijkoveragressie en twitter.com/overagressie.

De workshops tijdens de Gezond & Zeker Kennisdagen waren de eerste van een reeks regiosessies die over diverse thema’s rondom agressie in de zorg georganiseerd worden. Kijk op www.duidelijkoveragressie.nl/bijeenkomsten voor een regiosessie bij jou in de buurt.